logo

Történelem

A capoeira lenyűgöző mivolta abban rejlik, hogy egy élő és „lélegző” harcművészet, ami mind a mai napig folyamatosan változik, szüntelenül fejlődésben van. Ez a „tulajdonsága” egész történelmét meghatározta, hiszen az évszázadok során mindig igyekezett mindent „magába szívni”, ami a „hasznára válhatott”. Ennek köszönhetően mozgásvilága rendkívül sokszínű, kultúrájából fakadóan pedig a felszabadultság és a vidámság jellemzi.

Feltalálása” nem egy ember nevéhez köthető, hanem egy igen hosszú folyamat végeredménye, s mint olyan, nem lehet tudni pontosan, hogy mikor is történt. Valószínűleg már a gyarmatosítás idején megkezdődött, az első rabszolgák dél-amerikai kontinensre érkezésével. Ezért is szoktak az „afro-brazil” jelzővel utalni rá, mivel számtalan, törzsi kultúrából eredő hagyomány és „szertartás” található benne, ugyanakkor a mai formájában – az egész világon – egyedül Brazíliában alakult ki.

Feltehetően emiatt a káprázatos összetettség, és páratlan kulturális gazdagság miatt válhatott a capoeira roda 2014-ben a szellemi kulturális örökség részévé (UNESCO).

Oláh Krisztián

Professor Cabeludo
+36/30-618-8045
Újpalota | Dunakeszi | Veresegyház

Soós Levente

Instrutor Sapinho
+36/30-985-9909
Gyömrő | Pesthidegkút